Joyce van Stralen
verpleegkundig overgangsconsulente

Consulten

Intakegesprek

Voor het eerste gesprek plan ik een uur in. Ik zal je veel vragen stellen om een duidelijk beeld te krijgen van jouw situatie, nagaan welke vragen jij hebt en tegen welke problemen je aanloopt. Dit doen we aan de hand van een gevalideerde vragenlijst. Ik leg uit in welke fase van de overgang je zit en hoe de hormonen staan in relatie tot de klachten. Tijdens dit consult wordt ook gesproken over de gezondheidsrisico's van de overgang. De veranderde hormoonhuishouding kan een verhoogd risico geven op bepaalde aandoeningen, zoals bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, diabetes mellitus (suikerziekte) en osteoporose (botontkalking). Ik geef je adviezen mee om zo gezond mogelijk door de overgang te gaan maar ook om gezond ouder te worden. Aan het eind van het gesprek bespreken we wat voor jou het belangrijkste is om als eerste aan te pakken en zal ik, daar waar mogelijk, adviezen meegeven. Dit kan betrekking hebben op de leefstijl zoals voeding, slapen en bewegen maar ook het gebruik van fyto- oestrogenen en/of supplementen kan uitkomst bieden. Verder kan ik je advies geven op het gebied van hormoonsuppletietherapie (HST). Bij het starten van hormoonsuppletie wordt altijd een vervolgafspraak gemaakt. 

Het kan zijn dat de klachten door een andere hulpverlener behandeld moet worden. In dat geval kan ik je adviseren en doorverwijzen. 

Aan het eind van de intake bespreken we hoe de evaluatie plaats vindt, dit kan via de mail, telefonisch of via een vervolggesprek. 

Tweede consult

Tijdens het tweede consult bespreken we hoe het staat met het behandelplan. Is er een verbetering ten aanzien van jouw klachten? Lukt het om de adviezen op te volgen of moeten we het plan aanpassen? 

Ik werk samen met Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het OLVG en gespecialiseerd in de menopauze.

.